Podobnie rzecz się ma w stosunku do tzw. ciągu pieszo-rowerowego oznaczonego znakami C-13 i C-16 na podstawie wspominanego powyżej rozporządzenia, gdyż część tego ciągu przeznaczona dla rowerów jest również drogą dla rowerów w rozumieniu ustawy.
Moim zdaniem w myśl ustawy PoRD ta część ciągu pieszo-rowerowego, która jest dla przeznaczona rowerzystów nie jest drogą dla rowerów gdyż:
Art. 2. 5)13) droga dla rowerów jest oddzielona od innych dróg lub jezdni tej samej drogi konstrukcyjnie lub za pomocą urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego;
Chodnik to nie jezdnia, ani nie droga (zerknij na ich definicje). Zatem od chodnika nie musi być DDR oddzielona konstrukcyjnie. Oczywiście IMO powinna być, ale po prostu PoRD nic o tym nie mówi.
A czegoś takiego jak ciąg pieszo-rowerowy nie ma. Jest "droga dla rowerów i pieszych", która już z samej nazwy jest drogą_dla_rowerów (i pieszych).
Oczywiście jak chcesz się wykręcać od mandatu, to możesz próbować w ten sposób i wcale nie jest powiedziane, że Ci się nie uda, bo ze znajomością PoRD i podstaw logik u Policji (zwłaszcza prewencji) różnie bywa. Ale, gdyby to mnie złapali, to bym raczej szukał lepszej wymówki, sprawdzał czy znak DDRiP nie stoi po lewej stronie (wtedy na pewno nie obowiązuje i jest to napisane czarno na białym), czy da się na nią wjechać nie łamiąc prawa i inne takie
O ile wiem co to są "urządzenia bezpieczeństwa ruchu drogowego" to niestety jeszcze nie znalazłem co to znaczy według ustawodawcy "oddzielona konstrukcyjnie" - ktoś wie? Pomóżcie.
Krawężnik, inny rodzaj nawierzchni itp.
Poza tym droga dla rowerów musi być oznaczona odpowiednimi znakami. Jest to "Droga dla rowerów" czyli C-13 lub P-23.
A gdzie jest napisane, że to akurat C-13 lub P-23? W PoRD stoi tylko, że odpowiednimi znakami. Nigdzie nie doprecyzowano że C13/16 się do nich nie zalicza, więc nie wiem skąd taki wniosek
Znak C-13/16 nie oznacza tego samego co postawienie na jednym słupku znaków C-13 i C-16. Każdy znak stanowi odrębną całość i C-13/16 to nie jest połączenie dwóch znaków - czytamy znak jako całość a nie te dwa obrazki na nim.
To czemu temu nowemu znakowi nie nadano nowego numeru (np C-74) lecz nadano oznaczenie wprost sugerujące, że on jest kombinacją znaków C-13 i C-16?
Inne są warunki stawiania tych znaków. Inne są prawa i obowiązki rowerzysty na DDR niż na części "rowerowej" DDRiP.
Co nie oznacza, że masz rację w swojej interpretacji przepisów
Disclaimer: nie jestem prawnikiem a powyższe to mój ogląd sprawy a nie opinia prawna.
Ja też nie jestem prawnikiem. I bynajmniej nie chcę się z Tobą kłócić. Tylko przygotowuje Cię na pytania, które mogą paść jak trafisz na kumatego Policjanta