@Kaczor - chyba mnie nie zrozumiałeś. Dla PoRDu prędkość dozwolona to zupełnie inna sprawa niż praktyczna prędkość przy której możesz się czuć BEZPIECZNIE na drodze. Gdybyś posiadał np skuter czy motoroower i mogł utrzymać na nim powiedzmy 50 km/h - sam zobaczyłbyś, że im większa prędkość a mniejsza różnica prędkości miedzy samochodami jadącymi obok Ciebie a Tobą - tym większe poczucie bezpieczeństwa. Tym mniej niebezpiecznie wyprzedzających kierowców, mniej zajeżdżających drogę etc.
To nie jest też wyganianie z jezdni. To jest moja prywatna rada, aby przy pewnych prędkościach nie starać się brać udziału w normalnym ruchu miejskim, gdyż wówczas ten ruch się blokuje. A sam dobrze wiesz, jacy kierowcy są wobec tych, których uznają za blokujących ruch, jak na nich reagują - dobrze też wiesz, że przestają wtedt zwracać uwagę na szczegóły w stylu "bezpieczny dystans podczas wyprzedzania".
To twoja sprawa czy jedziesz chodnikiem czy jezdnią - ważne jest to, abyś się czuł bezpiecznie. Ja bym wolał jednak jechać te 25-30 niż pchać się w szczycie 15-20 km/h bo wówczas staję się blokującym ruch dla innych. I patrz wyżej. To jest wybór tylko jadącego - czy on lubi być wyprzedzany na gazetę, czy traktowany jak każdy inny pojazd. A nie o to czy sie jest słabeuszem... LOL. (no ale jak widać, tu się pojawiają chyba jakieś delikatne kompleksy przedpiszących......)
"Wiekszość rowerzystów" - akurat ci, których ja spotykam na jezdni to są osoby, które są w stanie dotrzeć do tej magicznej prędkości "30" i sprawnie ją utrzymują nawet na dłuższym dystansie.
Pokazywanie mediom - tak, ale - czy bierzemy pod uwagę to, że może to być niebezpieczne? Pomijając fakt, że kierowca widząc kamerę zachowa się zupełnie inaczej, niż wtedy gdy jej nie ma/nie widzi. Na Al.Krakowskiej wystarczyło wyjąć komórkę i nakierować na nadjeżdżających i już się grzecznie zatrzymują przed przejściem dla pieszych. Także sądzę, że nagrywanie trochę poootraaaaa... Zanim złapiecie to co chcecie...
To co mam, lub czego nie mam po lewej stronie, nie wpływa na to co piszę, wszystko to co kiedykolwiek tutaj napisałem jest
tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem.
@Raffi - a czym będą latać za nami dziennikarze? Bo mam dziwne wrażenie, że nie będą to rowery, ale pojazdy silnikowe, dla których utrzymanie i 50 km/h jest bezproblemowe. Marudzenie i narzekanie - weź mi przypomnij kto tak głośno marudził podczas ostatniej WMK na wszystko dookoła, w tym i na muzykę z nowej platformy? ;P I jeśli chodzi o to co Ty widzisz lub nie - najwyższy czas się przejść do okulisty. Najwyższa pora.
A jeśli chodzi o mojego SLRa - 45cm siedzenia to zdecydowanie powyżej 40cm, więc na pewno nie jest to low racer. Czas do okulisty. Po drugie, nie podniecam sie nim, tylko stanem polskich dróg, w szczególności ulic. I po trzecie - czy kiedykolwiek słyszałeś abym się chwalił nowym rowerem? Nie? Bo ja doskonale pamiętam co bylo jak przyjechałem na VG3 na WMK 2 lata temu. Kto mi go niemalże wyrwał z rąk i pojeeechał kręcić kółka przy Kolumnie :>>>>> TAK! To byłeś TY! Ale widocznie w tym roku byłeś zbyt zajęty, prawda? :>>> Ale to nic, nie przejmuj się, chętnie uzyczę, pocieszysz się rowerem