W ostatnim czasie wysłałem sporo pism odnośnie dziurawych jezdni. Niestety ich łatanie przebiega równie opieszale, jak naprawa DDR.
W tym przypadku ZDM przesłał wniosek do MPWiK bo ta dziura była związana z uszkodzoną kanalizacją pod powierzchnią jezdni.
Niestety MPWiK specjalni z naprawą się nie śpieszyło więc:
Warszawa dn. 24.09.2012
Do:
Zarząd Dróg Miejskich
00-801 Warszawa
Ul. Chmielna 120
zdm@zdm.waw.pl
Od:
...
Mój znak 242/RK/09/2012
Dotyczy: Naprawy nawierzchni jezdni ul. Nowy Przejazd.
Szanowni Państwo
Nawiązując do pisma (Mój znak 252/RK/08/2012 - w załączniku) informuje, iż do dnia dzisiejszego (21-09-2012) pomimo Państwa pisma (ZDM-ZUWD/G-MMW-5541-262-2-12 - w załączniku) Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji S.A nie usunęło uszkodzeń, oraz nie podjęło działań mających na celu zabezpieczenie w należyty sposób przedmiotowego miejsca.
Biorąc pod uwagę, iż to ZDM jest zarządcą drogi, wnoszą o natychmiastowe ustawienie odpowiednich oznaczeń (pachołków/barier lub innych elementów przeznaczonych do wygrodzenia i oznaczenia miejsc niebezpiecznych) do czasu wykonania niezbędnych napraw, przez właściwy wskazany przez Państwa podmiot.
Z przykrością stwierdzam, iż pozostawienie uszkodzeń nawierzchni przez tak długi okres, w tak newralgicznym miejscu, pomimo prośby o interwencje, stanowi niestety przejaw lekceważenia bezpieczeństwa użytkowników w/w drogi.
O podjętych działaniach w w/w sprawie, proszę o informacje drogą elektroniczną, zgodnie z art.39 §1 KPA. lub w szczególnym wypadku, listem zwykłym bez zwrotnego potwierdzenia odbioru.
Z poważanie
Roland Korczakowski
Załączniki
Fotografia z dnia 04-09-2012
Pismo ZDM-ZUWD/G-MMW-5541-262-2-12 z dnia 30.08.2012
Pismo 252/RK/08/2012 z dnia 27.08.2012
Do Wiadomości:
Wydział Ruchu Drogowego Komendy Stołecznej Policji 00-865 Warszawa ul. Waliców 15