Z tego co wiem to w skleprowerowy.pl maja teraz 22% zniżki bez VATu To jest rabat a nie 6%
Nie zdziwiłbym się, gdyby mimo tego Cyklotur był tańszy. Na przykład: 100zł -6% to wciąż mniej niż 130zł - 22%. Już kiedyś o tym już pisałem, iX, eX i pochodne nie należą do tych najtańszych i w zasadzie porównywalne z innymi sklepami są tylko w trakcie trwania promocji. W dodatku żeby poznać ich ceny i asortyment, trzeba do nich pojechać, bo w necie ich nie publikują.
A czemu o tym piszę? Cyklotur ma też "ciut" większy wybór części. Spróbuj kupić w iX rower poziomy, pokrowiec na fotelik do pozioma, oponę slick na 20", albo amor na koło 20". Tego nie kupisz w "dobrych" sklepach rowerowych, za żadną kasę. Tak samo nie znajdziesz tam nic z rzeczy bardziej "typowych" niż poziomkowe - piastę z dynamem kiedyś mi sprowadzali przez kilka tygodni, zrezygnowałem i kupiłem gdzie indziej - dla porównania Cyklotur ma tych piast 9 rodzai w ciągłej sprzedaży. Pełne błotniki, przerzutkę szosową, czy ogólnie cokolwiek spoza segmentu MTB - mała szansa, że kupisz w "dobrym" sklepie rowerowym.
Także może być, że pojedziesz do "dobrego" sklepu (bo sprawdzić ich asortymentu w necie nie możesz, musisz dymać przez pół miasta), po czym wrócisz z kwitkiem bo tego co chcesz kupić akurat nie mają w asortymencie.
Ale oczywiście każdy jeździ gdzie chce. Może Tobie akurat oferta iX/eX i spółki pasuje cenowo i asortymentem. Cyklotur też ma swoje wady - największą jest to, że jak chciałbyś podjechać do Nich i odebrać osobiście, by nie płacić za paczkę, to do masz do Nich z Wawy 300km. No i nie kupisz u Nich "na już" np dętki po złapaniu gumy, bo nawet kurierem przyjdzie jutro lub pojutrze. Ale przy większych zamówieniach się opłacają, bo mają największy wybór w Polsce.