No więc tak, najtańsze plastikowe kółka do tylnej przerzutki można kupić za 30 zł,(tylko że łożyska trzeba sobie wyciąć z ramy modelarskiej)
Coooooo? Co za bzdura!
Najtańsze kółka to są po mniej niż 5 zł i to za komplet (2 sztuki). Na przykład
tutaj. A nie po żadne 30!. I nie wcale nie trzeba sobie do nich nic docinać z ramek, bo mają już łożyska (ślizgowe).
te z najlepszego plastiku do XC mogą kosztować w sklepie parę stów (tak same kółka na uszczelnionej maszynówce).
Za 40zł (kiedyś kupiłem je za 30zł) można kupić już całkiem solidne kółka na maszynówkach z uszczelnianymi łożyskami.
Markowe BBB, sam na takich zrobiłem poziomem ponad 25 tys. km i wciąż są w pełni sprawne. Albo
Tacx.
Tu faktycznie może być potrzeba wyciąć z ramki modelarskiej, ale NIE ŁOŻYSKA, tylko uszczelnienie do nich, które w tej ramce jest bodajże w 7 różnych rozmiarach, co pozwala je dokładnie dopasować do przerzutki.
Za mniej niż 80zł można się już bawić w
ultralekkie kółeczka Mortopa na łożyskach ceramicznych. Tutaj co prawda cena za sztukę (komplet wyjdzie 160zł), ale to już jest taki mercedes wśród kółeczek, że w zasadzie nic lepszego nie da się znaleźć i nikomu normalnemu takie kółka nie są potrzebne
Nie wiem skąd Chłopie Ty te swoje ceny wziąłeś, ale sprawdzaj je przed publikowaniem ich na forum, bo jeszcze ktoś Ci uwierzy i zapłaci 3-5 razy więcej niż by mógł. Ale jak pani na Miączyńskiej pokazała mi przerzutkę za 390 zeta w której były kółka z plastiku, oraz zestaw takich kółek w podobnej cenie to uwierzyłem.
Ja Ci mogę takie kółka pokazać za 600 złotych, tylko je ode mnie kup. Najlepiej od razu kup kilka kompletów, przyda mi się kasa na wakacje
Acha i jest tak że każde 11 zębate kółka powinny pasować do każdej przerzutki - czego w wielu sklepach nie wiedzieli bo robili jakieś narady, czytali etykiety i twierdzili że na pewno nie będą pasować.
Z tym byłbym ostrożny. Przerzutki SRAMa mają
inaczej mocowane kółka - te kompatybilne z Shimano nie pasują do SRAMa, a te do SRAMa nie pasują do Shimano.
A i sam Shimano ma kilka standardów nie tylko ilości zębów, ale i - uwaga - szerokości kółek związanych z różnymi szerokościami łańcuchów. Wcale bym się nie zakładał, że każde 11T wszędzie podejdzie i zadziała, choć w części przypadków może działać (ale nie musi).
Najlepiej pójść z przerzutką w garści i sprawdzić przed zakupem, jeżeli się kupuje inne kółka niż były fabrycznie zamontowane
p.s. Przy okazji daj znać w którym serwisie Ci takich rewelacji nagadali o "łożyskach z ramek", kółeczkach za 390zł lub za minimum 30zł. Będę wiedział, gdzie nie jeździć