A ja trafiłem na takiego, który chciałby wprowadzić obowiązkowe przeglądy diagnostyczne
(najlepiej w jego serwisie).
I co niby miał diagnozować...
1. Sprawdzenie hamulców, ... możliwe
2. Sprawdzenie amortyzatorów ...odpada w przypadku rowerów miejskich i szosowych
3. Sprawdzenie składu spalin na ścieżce diagnostycznej...odpada chyba, że ktoś wcześniej najadł się grochówki
4. Sprawdzenie elektroniki komputerem diagnostycznym T... Są elektroniczne sytemy zmiany biegów... możliwe do zrealizowania ale odpada przy OK.
5. Wymiana oleju silnikowego wraz z filtrem...odpada
6. Wymiana filtrów, świec zapłonowych...odpada
7. Odwodnienie filtra paliwa...odpada
8. Sprawdzenie poziomu płynów eksploatacyjnych (hamulcowy, wspomagania, chłodniczy, olej w skrzyni biegów) i ich uzupełnienie lub wymiana...odpada
9. Wymiana pasków napędowych silnika wraz z osprzętem (rolki, napinacze, pompa wody)...czyli łańcucha kasety, zębatek korby...możliwe do zrealizowania
a także do wykonalne w przypadku piast wielobiegowych
10. Sprawdzenie elementów układu kierowniczego...do wykonania
11. Regulacje hamulca ręcznego... odpada w przypadku hamulców hydraulicznych
12. Smarowanie zawiasów, ograniczników, różnych elementów ruchomych...do wykonania
13. Dokręcenie śrub, np. w kołach, sprawdzenie opon... do wykonania
14. Sprawdzenie działania wycieraczek, ...odpada chyba, że ktoś jeżdzi zadaszoną rykszą
15. regulacja reflektorów... do wykonania
16. Wymiana baterii pilota zdalnego sterowania...odpada
Jak widać ów mechanik może jednak miał rację...
Drugą tezę jaką wysnuł (o ile dobrze pamiętam) to rower po
trzech sezonach nadaje się na szrot (znaczy stwarza zagrożenie).
A mój rower wyprawowy ma już 12 lat więc w tym czasie 3 razy powinienem nowy kupić. Oj ...wówczas bardzo ekskluzywne te wyprawy byłyby...