Ciekawy wątek. Odniosę się do kilku rzeczy.
1) Niesłuszne kary.
Nie przypominam sobie, by na poprzednim forum był taki problem z moją osobą (albo Skelerem) jako modem. Nie sądzę, by zdarzał się i teraz. Nigdy nie stałem z batem nad użytkownikami (bo i po co?), tak jak i użytkownicy nigdy nie byli tu szczególnie problematyczni. Tu zapewne będzie tak samo.
2) Odwołania, reklamacje
Podobnie jak na Gronie, czy wcześniejszym forum Masy, nigdy nie bałem się dyskusji nad moimi decyzjami. Publicznych, niepublicznych - jak kto lubi. W razie wątpliwości i tutaj można pisać - na pewno wyjaśnię powody np edycji, usunięcia posta, czy zamknięcia jakiegoś tematu. Z resztą - zwykle robię to od razu w momencie, gdy coś robię z czyimś postem na Gronie. Na starym forum też próbowałem, ale tam się nie dawało. Tutaj będzie tak jak na Gronie - akcja+informacja "dlaczego" od moderatora.
Tak samo jest z dyskusją. Chętnie posłucham. Wymienię argumenty. Jak mnie ktoś przekona, że się pomyliłem, to nie dość, że post wróci, to jeszcze z przeprosinami, że zniknął. Z resztą po to jest dział "kosz" by postów nie kasować od razu bezpowrotnie, a w taki sposób, by możliwe było ich odzyskanie, gdyby się okazało, że decyzja moda jest błędna. Bo przecież czasem myli się każdy.
3) Ostrzeżenia
Niegroźne zwierze, generalnie ma przypominać, a nie zwalczać kogokolwiek. Na dawnym forum tego nie było, więc pewnie dlatego tutaj brzmi groźnie. I faktycznie sposób w jaki opisał je Drex powoduje, że ciarki po plecach przechodzą. Z czasem może napiszę coś ładniejszego i mniej straszącego - generalnie bowiem nie ma czego się bać.
Ostrzeżenie jest po to by od razu nie skakać na Użytkownika za najmniejszy duperel z banem i kasowaniem postów. Na dawnym forum Masy mogliśmy tylko banować i kasować - tu zamiast tego często będziemy woleli upomnieć (prywatnie, bo ktoś może nie lubić publicznie) za jakieś drobnostki.
Ja nie widzę w tym nic złego, że kogoś poproszę by opcją EDYTUJ np usunął jakieś zbędne dla sprawy bluzgi, poprawił rażący brak ortografii, zmienił niedziałający link itp zamiast kasować Mu od razu posta. Nie uważasz, że to plus? ;-)
4) "Inne"
Tak to już w życiu jest, że nie da się wyliczyć wszystkiego w regulaminach. Po prostu powstała by lektura z setką punktów opisujących rzeczy i przewinienia, których najpewniej nikt tu nigdy nie popełni. Takiej listy nikt by potem nawet nie przeczytał.
Dlatego też moderatorzy (jako leniwe stworzenia), zamiast wypisywać wszystko co się może zdarzyć używając wyrazów, których połowa Użytkowników nawet nie zna, zostawiają sobie "furtkę" na wypadek, gdyby pojawił się ktoś z nowym genialnym pomysłem zawalenia forum spamem, sprowokowania użytkowników do walk między sobą, albo czegoś podobnego. W praktyce te "inne" sytuacje zdarzają się bardzo rzadko. A gdy już się zdarzają, to najczęściej użytkownicy forum sami proszą by zareagować, bo coś się złego dzieje.
5) Zarządzenia
A nie wiem co to jest i skąd się wzięło :-) Usunę w wolnej chwili, bo faktycznie dziwnie brzmi.
6) Zdublowane wątki
Są pewne nowe rzeczy na forum, do których trzeba się przyzwyczaić. Jest to na przykład opcja "szukaj", którą można wyszukać wątek na dany temat. I o tym będziemy przypominać. Nikt oczywiście nie będzie chłostał batem za to, że ktoś się nie podpiął pod temat sprzed 5-ciu lat, który w dodatku średnio pasuje. Ale na pewno nie może być tak, że pojawią się np 3 wątki o zdjęciach z jednej masy, albo dwa wątki o trasie tej samej Masy. I dlatego jest napisane, że będziemy upominać ;-)
X) BONUS: O Drexie
Sporą część rzeczy o które pytasz Rano, napisał Drex. Moderuje On bardzo duże forum, z wieloma tysiącami userów. Stąd ma swoje podejście do moderacji - na wielkim forum, z tysiącami userów, moderatorzy są bardzo ostrożni i wyczuleni na każdy duperel. Tam jak każdy użytkownik napisze dziennie po jednym poście z którym coś będzie nie tak, to w 2-3 dni jest 100 000 postów do wymoderowania. Dlatego na dużych forach jest taka przerażająca dyscyplina. Reaguje się na duperele, by w ogóle dało się korzystać z forum.
U nas na Masie forum jest znacznie mniejsze. Ludzi mniej, postów i wątków też mniej. Więc zawsze było (i będzie) inaczej. Atmosfera była zawsze inna - luźniejsza. Moderatorzy reagowali rzadko, bo rzadko była taka potrzeba. A jak reagowali, to na luzie, bo i zdarzały się zwykle rzeczy drobne.
Tu użytkownicy i moderatorzy często się znają "w realu", nie robią sobie świństw. A jak mają wątpliwości jakieś, piszą na GG,Tlen, albo gadają o swoich pomysłach z Organizatorami na spotkaniu Przedmasowym lub na Masie. I dlatego u nas moderuje się inaczej.I będzie nadal po staremu, tak samo jak na starym forum było do tej pory.
A na Drexa trzeba trochę patrzyć właśnie z tej perspektywy, że przesadza czasem, bo przyzwyczaił się do moderacji forum z kilkoma tysiącami postów na dzień. Z czasem przyhamujemy Jego zapędy do poziomu moderacji forum z kilkudziesięcioma postami na dzień i inną skalą problemów. Z ludźmi, którzy w większości znają się z Mas i nie wymagają aż takiego "bata" nad głową przy rozmowie. Do tego czasu trzeba po prostu brać poprawkę na to co pisze, bo faktycznie czasem przesadza ze straszeniem lub informowaniem jakie to rozmiary bata moderatorzy mają w zanadrzu. Owszem, mają, ale nie znaczy, że będą z nich co chwila korzystać przy najmniejszej okazji ;-)