Inne sprawy rowerowe > Sprzęt
Noski VS SPD
Safian:
Bloki służą do przyczepienia buta do pedała, montowane są pod butem na 2 lub 3 (szosowe) śruby
--- Cytat: Raffi w 04 Maj 2010, 07:39:02 ---Po prostu konkurencyjny system do SPD. Co do butów to nie wiem, nigdy nie widziałem bloku do Cranków na żywo. Ale OIMW nie są kompatybilne z Shimano.
--- Koniec cytatu ---
Bloki CB sa kompatybilne ze wszystkimi butami SPD
Bloki CB nie sa kompatybilne z pedałami SPD
Ogólnie Cranki (ubijaki) to super sprawa, jeżdzę w nich od początku roku, praktycznie nie zapychalne, 4 kąty wpięcia, tylko cena - 150PLN minimum :)
--- Cytat: Raffi w 04 Maj 2010, 07:39:02 ---Ja mam buty Speca za około 250zł
--- Koniec cytatu ---
Czyżby Spece Sport MTB? :>
Raffi:
--- Cytat: Safian w 06 Maj 2010, 17:20:56 ---Czyżby Spece Sport MTB? :>
--- Koniec cytatu ---
Tak, to te.
W każdym razie IMO bardzo udany model butów. Już są dość sztywne i fajnie się jeździ, a jeszcze nadają się do chodzenia, które nie wygląda jak chód kaczki której połamano nogi bejsbolem ;-)
Tylko uważać trzeba na numerację rozmiarów. Ja normalnie noszę buty 45-46, a tutaj 47 były takie na styk i nawet na początku ciut uwierały (choć to mogło być spowodowane twardą podeszwą, do której musiały sie stopy przyzwyczaić). W każdym razie lepiej kupować gdzieś, gdzie będzie możliwość przymierzenia.
adriansocho:
Jest jeszcze jedna kwestia związana z przejściem na SPD. Jeśli masz ramę taką, że prawidłowy wyprost nóg masz dopiero przy maksymalnym wysunięciu sztycy to po przejściu na SPD ta rama może się okazać ciutek przymała - sprawdzone empirycznie. Nie można stopy położyć nie w tym miejscu co są bloki....
pimpf:
odnoszę wrażenie, że w noskach również nie da się inaczej niż tak jak nosek "karze", chyba że nie chce się korzystać z dogodności nosków. Ale w SPD tez nie trzeba się wpinać ;)
Raffi:
--- Cytat: pimpf w 10 Maj 2010, 19:50:31 ---odnoszę wrażenie, że w noskach również nie da się inaczej niż tak jak nosek "karze", chyba że nie chce się korzystać z dogodności nosków. Ale w SPD tez nie trzeba się wpinać ;)
--- Koniec cytatu ---
Nom. Ale jednak w nosku jest łatwiej się "nie wpinać", bo po prostu obracasz pedał i masz typową, szeroką platformę. W dodatku z idealnymi pinami, bo nie używanymi na codzień. Możesz pedałować nawet czubkami palców jak musisz.
W SPD można się nie wpiąć i jechać, ale w zwykłych butach to dość niewygodne bywa na dłuższą metę. Pedał malutki i dość wyraźnie odczuwa się go na stopie przez podeszwę. No i z racji na to, że malutki, nie daje też dobrego podparcia, co utrudnia np pedałowanie palcami (mogą się ześlizgnąć, a wtedy boleśnie wali się piszczelem w pedał).
Także SPD raczej jednak do jazdy w butach SPD. Noski mają te zaletę, że tego ograniczenia nie mają.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej