Infrastruktura rowerowa i sprawy lokalne > Ochota, Włochy, Ursus

Wydzielona ścieżka na Dźwigowej

<< < (2/3) > >>

qwerJA:
Gdzie na Dźwigowej jest ścieżka rowerowa ?

Mhrok:
Jeżeli chcemy być dokładni to są to dwa pasy rowerowe. Warto o tym pamiętać, gdyż w prawie nie istnieją jednokierunkowe drogi dla rowerów a pasy już tak.

Raffi:

--- Cytat: Mhrok w 09 Sie 2012, 15:53:49 ---Jeżeli chcemy być dokładni to są to dwa pasy rowerowe.
--- Koniec cytatu ---

Zgadza się, to są pasy rowerowe. Pasy od drogi rowerowej odróżniają się tym, że są w jezdni, oddzielone od innych pasów tylko linią lub urzadzeniami BRD (separator, wysepka). Droga rowerowa jest od jezdni fizycznie, konstrukcyjnie odseparowana (np jest na innym poziomie i oddziela ją krawężnik).

Poprawnie wykonany pas rowerowy jest zawsze jednokierunkowy, droga rowerowa może być jednokierunkowa lub dwukierunkowa. Plus pas jest tylko rowerowy (ewentualnie rowery+jakieś inne pojazdy, np autobusy), a droga rowerowa może być łączona z ruchem pieszym (droga dla rowerów i pieszych).

--- Cytat: Mhrok w 09 Sie 2012, 15:53:49 ---Warto o tym pamiętać, gdyż w prawie nie istnieją jednokierunkowe drogi dla rowerów
--- Koniec cytatu ---

Owszem, istnieją w prawie.

W terenie zresztą też istnieją, pojedyncze, krótkie odcinki znajdziesz nawet w Warszawie (np. przy Wołoskiej i Puławskiej) :P

Mhrok:

--- Cytat: Raffi w 09 Sie 2012, 16:08:55 ---

--- Cytat: Mhrok w 09 Sie 2012, 15:53:49 ---Warto o tym pamiętać, gdyż w prawie nie istnieją jednokierunkowe drogi dla rowerów
--- Koniec cytatu ---

Owszem, istnieją w prawie.

W terenie zresztą też istnieją, pojedyncze, krótkie odcinki znajdziesz nawet w Warszawie (np. przy Wołoskiej i Puławskiej) :P

--- Koniec cytatu ---
Ale DDR z definicji jest chyba dwukierunkowa. Przy Wołoskiej zdaje się jest tylko znak B-2 ale D-3 już nie ma.
Na Puławskiej nie pamiętam gdzie.

No nic, kiedyś gdzieś słyszałem co napisałem post wcześniej - widać nie sprawdziłem dokładnie swojej wiedzy :P

qwerJA:
Chodzi o wjazdy z jezdni na DDR i zjazdy z DDR na jezdnie.

Generalnie jak byś przy dowolnym odcinku DDR postawił znak C-5 a na drugim końcu B-2 to była by jednokierunkowa.

Dzisiaj dwa razy tym jechałem a raz olałem i poszedłem jezdnią :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej