Inne sprawy rowerowe > Sprzęt
Problem z wolnobiegiem
Bear:
zwykły wielotryb nakręcany. Jak już wiem w którą stronę jest gwintowany to dam radę ;0)
smar pewnie został, ale zapewne z piaskiem, więc i tak wypada zajrzeć.
Dzięki za radę bo teraz dam radę :0)
Bear:
smar był. I generalnie wszystko w porządku. Trochę syfu pozimowego na tym plastikowym kółku i jakiś sznurek :0). No i pozostałość po pracy pewnego serwisu z natolina. Przekładali mi cały wolnobieg ze skasowanego kółka. I kilka kulek się zgubiło. Tak zamontowali. Więc pewnie jak trochę soli się dostało, to zaczęło się wszystko blokować. Całość rozebrałem, umyłem, nasmarowałem. Niestety nie dysponowałem takimi kulkami, ale skoro jeździło wszystko do tej pory, to jeszcze pojeździ.
Czy te zapadki od wolnobiegu też powinny być pożądnie posmarowane czy tylko ubrudzone smarem?
czubek92:
kulki napewno kupisz na Nowowiejskiej tylko nie pamiętam w którym sklepie:D
Raffi:
--- Cytat: Bear w 24 Lut 2010, 10:16:08 ---smar był. I generalnie wszystko w porządku. Trochę syfu pozimowego na tym plastikowym kółku i jakiś sznurek :0). No i pozostałość po pracy pewnego serwisu z natolina. Przekładali mi cały wolnobieg ze skasowanego kółka. I kilka kulek się zgubiło. Tak zamontowali.
--- Koniec cytatu ---
NIE. Tam fabrycznie tych kulek jest o kilka za mało. Producent tak robi, bo te kulki muszą mieć odstępy między sobą, gdy pracują, by nie tarły o siebie. Pomiędzy 40 kulkami tych odstępów zbierze się ilościowo akurat na szerokość 3-4 kulek. Także uważaj, by nie przedobrzyć, bo nie polepszysz tym sprawy.
--- Cytat: Bear w 24 Lut 2010, 10:16:08 ---Czy te zapadki od wolnobiegu też powinny być pożądnie posmarowane czy tylko ubrudzone smarem?
--- Koniec cytatu ---
Raczej ubrudzone. Połóż cieniuteńką warstwę smaru na ząbki na które zazębiają się zapadki. Na same zapadki najlepiej nie dawaj smaru wcale. Jak dasz smaru za dużo to zapadki będą się przylepiać i może się okazać w pewnym momencie, że masz "wolny bieg" w obie strony, a napęd w żadną ;-) Jeżeli tak będzie, to znaczy, że smaru było za dużo. A jeżeli wolnobieg tyka tak głośno jak fabrycznie, to znaczy, że jest ciut za mało ;-)
Bear:
kulek było 2 komplety - grubsze - tych było mniej, luz na ok 4-5 kulek, i drobniejsze (po stronie plastikowej osłony) których było akurat.
zapadki - były w, choć wycięć było 4
wolnobieg zaczął chodzić głośniej - strasznie szumi, to samo ma mój drugi rowerek, który czeka na operację zmiany kół ;0)
ten szum to wina spracowanych łożysk wolnobiegu, czy zbyt suchych ząbków? jak ktoś wie byłbym wdzięczny za pomoc ;0)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej