Infrastruktura rowerowa i sprawy lokalne > Śródmieście, Wola
Przejazd Krawężnikowy
Raffi:
Jeszcze tylko dopiszę, że nowe słupki, o których pisałem właśnie się pojawiły "na mieście". Co prawda nie na Ujazdowskich, a na Krasińskiego, ale jak ktoś chce to można pojechać, obejrzeć, pomacać, przetestować.
https://www.facebook.com/PelnomocnikRowerowyWarszawa/photos/ms.c.eJwzNLA0NrIwNTc0MTA3NjW11DOECRiYmxgYGZkhBIB8MwtLIwACAAoj.bps.a.1093285684073562.1073741962.400889316646539/1093285710740226/?type=3&theater
kaczor1:
--- Cytat: Raffi w 13 Wrz 2016, 21:21:05 ---
--- Cytat: kaczor1 w 13 Wrz 2016, 20:31:41 ---Czarne słupki w osi DDR powinny być oznaczone pomarańczową taśmą odblaskową
--- Koniec cytatu ---
Tutaj akurat ZDM szykuje się do wdrażania dość ciekawego rozwiązania.
--- Koniec cytatu ---
Tak wiem.
I ciszy mnie to, zwłaszcza w kontekście wielu pism, które w tym temacie wysyłałem - sam bym się na słupek na ujazdowskich kiedyś nadział, pomimo że wiedziałem że tam są. Czarne na czarnym jest słabe więc cieszy fakt, że urząd dostrzegł problem i coś próbuje z tym robić
--- Cytat: Raffi w 13 Wrz 2016, 21:21:05 ---
--- Cytat: kaczor1 w 13 Wrz 2016, 20:31:41 ---Konieczność likwidacji "czasowych" zabruków.
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście masz rację, że zabruki wkurzają. Ale to jest generalnie szerszy temat niż same ddr i dzielnica śródmieście. Problem jest systemowy i wymaga decyzji politycznych - na jak długo można pozwolić tzw. gestorom sieci kłaść nawierzchnie tymczasowe i z czego powinny być.
--- Koniec cytatu ---
Temat znam od drugiej strony. Często nie można znaleźć wykonawcy, który chce przyjechać do takiej malej roboty. Myślę, że dobrym rozwiązaniem było by, aby to władający drogą odtwarzał docelową nawierzchnie, a gestor sieci ponosił z tego tytułu opłatę. Nie wiem natomiast, czy przepisy pozwalają na takie rozwiązanie.
mp0011:
A propos słupków na Al. Ujazdowskich...
Dziś spędziłem poranek na komendzie na Waliców, w charakterze sprawcy najechania na któryś z nich, około 2 w nocy. Słupek był bez elementów odblaskowych, bez linii krawędziowej, czyli znajdował się w skrajni.
Został mi postawiony zarzut z Art 3, czyli niezachowanie należytej ostrożności i zaproponowany mandat w wysokości 200pln. Policja sprawdza w ZDM czy słupek nie został uszkodzony, gdyż według nich powinienem pokryć ewentualne uszkodzenia (dobrze, że mam OC ;) ). Mandatu odmówiłem, czekam na rozprawę - z możliwą grzywną do 3000pln. Żyć, nie umierać...
Raffi:
Pamiętaj, że jako sprawca masz możliwość odmówić zeznań policji, a jako podejrzany możesz wyłącznie nic nie pamiętać. Policja czasem celowo przesłuchuje jako świadka, by zarzuty postawić dopiero potem - na podstawie Twoich zeznań. Trzeba na to uważać.
Pierwszy wyrok zapewne będzie nakazowy, pewnie nie będą Cię nawet wzywali by wysłuchać twoich racji. Co za tym idzie, najpewniej będzie nie po twojej myśli. Bedziesz się musiał odwołać, do czego zdaje się potrzebny jest już prawnik. Tyle w najbliższych miesiącach.
Napisz na PW, chciałbym być bliżej tej sprawy, może uda mi się coś pomóc.
rowerozof:
--- Cytat: mp0011 w 13 Wrz 2016, 22:48:59 ---A propos słupków na Al. Ujazdowskich...
Dziś spędziłem poranek na komendzie na Waliców, w charakterze sprawcy najechania na któryś z nich, około 2 w nocy. Słupek był bez elementów odblaskowych, bez linii krawędziowej, czyli znajdował się w skrajni.
Został mi postawiony zarzut z Art 3, czyli niezachowanie należytej ostrożności i zaproponowany mandat w wysokości 200pln. Policja sprawdza w ZDM czy słupek nie został uszkodzony, gdyż według nich powinienem pokryć ewentualne uszkodzenia (dobrze, że mam OC ;) ). Mandatu odmówiłem, czekam na rozprawę - z możliwą grzywną do 3000pln. Żyć, nie umierać...
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego poszedłeś na Waliców? Złapali cię na gorącym uczynku czy chciałeś odszkodowanie od ZDM i musiałeś mieć papier z Policji?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej